Waarom dit onderzoek
Met het onderzoek ‘Baby’s eerste hapjes’ willen wij meer te weten komen over de overgang naar vast voedsel bij baby’s. Zo zijn we benieuwd hoe de overgang naar vast voedsel bij kinderen verloopt, hoe het eetpatroon van kinderen zich na de overgang verder ontwikkelt en hoe ouders deze overgang en het voeden van hun kind zelf ervaren.
Door mee te doen aan het onderzoek helpt u mee aan de ontwikkeling van adviesprogramma’s voor ouders over het voeden van jonge kinderen. Als kinderen op een prettige manier leren eten, draagt dit bij aan hun welzijn in hun verdere leven.
Wat gebeurt er in het onderzoek?
Voedingsschema
Zodra u denkt dat uw baby klaar is om de overgang te maken naar de eerste hapjes vast voedsel, ontvangt u van ons een voedingsschema van zo’n drie weken met voor elke dag één voorgeschreven voeding. U mag zelf beslissen wanneer u de overgang naar de eerste hapjes zou willen maken. Voorwaarde voor deelname aan dit onderzoek is wel dat uw kind op het moment van overstappen tussen de 4 en 6 maanden oud is. De eerste vijf dagen vragen wij u uw kind rijstepap te geven, om uw kind te laten wennen aan het eten van vast voedsel van een lepel. Daarna is het de bedoeling dat u uw kind 19 dagen lang elke dag eenmaal een voeding geeft volgens een voedingsschema dat bestaat uit verschillende soorten groenten, of uit een combinatie van groente en fruit. De voeding die we u vragen aan te bieden wordt in deze periode geheel door ons verzorgd. Wat u uw kind op de overige momenten van de dag aanbiedt aan voedsel, is aan uzelf. Als u bezwaar heeft tegen het starten van de eerste hapjes vast voedsel met bereide babyvoeding die in de winkel verkrijgbaar is, kunt u niet meedoen aan het onderzoek.
Adviezen
Naast het voedingsschema, hebben we met alle moeders een aantal keer contact in de vorm van een extra bezoek bij u thuis of een telefoongesprek. Een aantal moeders ontvangt tijdens deze gesprekken adviezen over de voeding van hun kind. Dit kunnen tips zijn over de voeding zelf, over hoe u kunt reageren op uw kind tijdens het voeden, of een combinatie van beide. Of u in aanmerking komt voor adviezen en zo ja voor welke, wordt willekeurig bepaald. De gesprekken vinden plaats op vijf momenten verspreid over anderhalf jaar, namelijk twee maal tijdens het drieweekse voedingsschema en daarna als uw kind 8, 12 en 16 maanden oud is. Van tevoren wordt steeds een afspraak ingepland op een moment dat voor u goed uitkomt.
Huisbezoeken en vragenlijsten
Tijdens het onderzoek willen wij graag een aantal keer bij u thuis op bezoek komen om informatie te verzamelen over onder andere de voeding van uw kind. In de periode dat u het drieweekse voedingsschema volgt, komen wij zowel aan het begin als aan het einde van het voedingsschema twee keer op bezoek. Vervolgens komen wij bij u langs als uw kind 12, 18, 24 en 36 maanden oud is. Elk huisbezoek duurt ongeveer 1 uur. Tijdens de huisbezoeken zullen we bijvoorbeeld video-opnames maken van een voedingsmoment van uw kind of van een situatie waarbij u speelt met uw kind. Naast de huisbezoeken zullen we u door middel van online vragenlijsten vragen naar onder andere uw ideeën met betrekking tot het voeden van uw kind, wat per keer gemiddeld zo’n 15-45 minuten van uw tijd kost.
Resultaten
Met de informatie die het onderzoek oplevert hopen we ouders in de toekomst zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen bij de overgang naar vaste voeding en ze tips te kunnen geven over het voeden van hun kind in de eerste jaren.